Pages

Saturday, August 27, 2011

..++ Abang Posmen, Aku nak bagi kerja ++..

Salam A'laik :D .

Raya dah nak dekat, so , mana yang sempat jeh aku utus kan kad ni dulu sebagai tanda ingatan tulus dan ikhlas pada korang . Hee~ Sape yg dpt first, untunglahh :) Sape yang x dpt sekrang , lepas raya kot . hehe ;)

Apa pon , aku secara terbuka nak mintak maaf pada korang , andai sepanjang berkawan aku ade buat salah dan silap . Halal kan segala makan dan minom, nasihat, kutok ---err~ xyah laa. hehe. Segala yg perlu dihalal kan lah . 0-0? Okay ?! :D

And korang jangan risau , sempena hari baik, bulan baik ni , aku pon dengan rasa ikhlas, memaafkan korang . winkk ! ^_^ hehe

Last but not least , SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.



BY THE WAY

aishahKay akan ber'offline dari ber'blogging seketika kerana akan menduduki SPM tak lama lagi . Take care kawan-kawan! ^_^ 

aishahKay : Doakan kejayaan aku sekali ye . terima kaseh ! :D Sayang korang ! 

Wednesday, August 17, 2011

..++ Mesti ke nak sorong?? -.- ++..

Salam . Hye peeps . *nada takde mood* Jam tunjuk pukul 2.49 petang, aku baru balek dari sekolah.

Sebelom tuh, nak buat suke seposen cket . T.T . Huhu !

Balek tadi, agak me'nyebell' kan. *Haa~ keluar bahasa indon daa* Yelaa. Kena tolak moto !

Ikot jelaa sya, ape susah ?? x puas hati ke pe?! HAA. Chantek ! Aku memang x puas hati . Pehal moto kene tolak? Cakap lahh kat aku kan sebab "KAU TU STUDENT, OBEY RULES! or UTK KESELAMATAN" Keselamatan ape ? Cam xde makna -.- . Aku twu lahh aku student , tapi, hurm. Bukan nak tunjok moto aku bagus ke apee,
eh! tertunjuk pulakk~ hehe :p

Aku malas sebenarnya nak sorong moto . Da laa jalan tu berbukit, penat . Tengah panas pulak tuh . Takkan time hujan pon nak sorong kot ? Ape? Kau sorong  gak time hujan? *Bagoss! kau patuh! -.-*

Seriously, aku malas ! Moto utk di tunggang-bukan utk disorong . UTK KESELAMATAN ? ahh~ pegy darr.
Aku bukan nak cakap ape lahh kan, nak bandingkan moto ktorg press, dengan pedal minyak yg di pijak laju melulu oleh sesetengah manusia, jauh beza .

Nak cite lagi pasal KESELAMATAN ? Fine~ Impak orang yang dilanggar oleh manusia tekan pedal minyak lagi BESAR dari manusia yg naik tenggiling mcm ktorg ni. Kalau pada kelajuan, setakat mana laa Honda 100 bole pegi kan ? Takot benor. Huh. Kesimpulannya, aku panazz da dua hari kena tolak moto naik bukit and aku bole sorong, tapi pedal-er kena sorong jugak laa . Baru fair~


aishahKay : sorong? Fine . Ikot jelaa. -.-

Sunday, August 14, 2011

..++Sambutan Hari al-Quds Buat Julung Kalinya di SMKTU2++..

Assalamualaikum . Singgah jap nak update pasal sambutan Hari al-Quds peringkat sekolah menengah yg.. rasanya, buat julung kali kott di adakan di sekolah menengah kebangsaan biasa . *Ini antara apa yg aku diberitahu lahh kan. ;) *Ape pon, setinggi-tinggi tahniah kepada yg terlibat menjayakan program baru ni kat sekolah :D . Aku bangga dengan member2 aku yg bersemangat juang tinggi utk membantu saudara di Palestine sana. Syabas kawan2! :D

 Pen utk jualan amal :)
 Pameran tentang kezaliman Zionis
 Penyokong kuat . hehe :p
 Persembahan pendek tentang keganasan di Palestine .
 Ahmad Afiq dan puisinya ^_^ . *walaupun tgn kau terketar2, aku bolayann aje. hehe :p*
 Pelajar SMKTU2
 opsss! terbawak2 pulak. haha :p
 Jualan amal . Beli2! nanti bole sumbangkan!! :D
 Abang2 dan kakak2 jualan langsung atau . .  direct selling. hehe :p
 x payah nak suke sgt lahh man. :p hehe
 Pameran yg membuka mata, minda dan jiwa . . .
Tunjuk perasan . Tgk gaya da twu kan sape? haha :p

So guys! As Muslim yang bersaudara, sama2 lahh kita bantu apa yg termampu. Yelaa kan. Kita hidup kat dunia ni, x selalu di atas. Saling bantu-membantu lah. X termampu dgn sumbangan berbentuk harta, sekadar doa pun da memadai. Semoga, saudara kita di sana yang sedang bergelut, dilindungi Allah swt.


aishahKay : Bila tengok video yang Ahmad & Afiq bentangkan, sayu hati aku. Hidup dalam ketakutan, Allah ajelahh twu :(

Thursday, August 11, 2011

..++Berhati-hati Wahai Blogger Tegar++..

Salam ! Selamat petang ! ^_^ *skrg pukul 4.46 ptg, hee*

Aktiviti hari ni, mcm biasa. Aku terasa agak free sikit, hehe *banyak lah aku punya free :p* aku saje pantau-memantau internet. And, aku terjumpa lahh suatu info ini. And, sebenarnya, aku pon rasa TERKEZUTT! gilaa. haa. bukan main terkejut taw. Walaupun aku rasa, ramai blogger otai yg dah twu, bg aku, yg mulai menjinak2 kan diri dalam blogging and yang lain, aku rasa mcm bertanggungjwb lah pulak, ber-ber-ber?? Segala ber lagi lahh utk beritahu pada korang. Ape dia? Eyh2~ da curious eah? hahaha. :D sabor2.

Ni haa cite dia.

Korang percaya tak kalau aku cakap, KALAU KORANG TERSALAH TAIP LINK, CONTOH :

http://sipolanbinsipolan.blogspot.com (konon betol la)

TAPI KORANG TULIS DGN HILANG 'S'
http://sipolanbinsipolan.blogpot.com

ia boleh men'directkan korang pergi . . . .

atau diketahui kewujudan dengan "Mega site Bible studies or_____"
Aku demo bukan sesaje. Aku da try, aku hilangkan 's' dekat ejaan blogspot aku.

Dan, haah! Itu lah 'hasil' yg didapati. Adakah semua telah 'dirancang' sebagaimana yang ramai otai blogger tulis dlm post mereka?? Aku da musykil da >.<! Kenapa bila tulis link salah, atau means tak wujud, keluar menatang !@#$% tuh? Kenapa tak "PAGE WAS BROKEN" ke,, tak pon, "PAGE CANNOT BE DISPLAYED" ke, tak pon, "PAGE UNKNOWN" .


Sebagai blogger Islam, aku rasa sangat tercabar dan bengang bila TER'link dgn sengaja oleh pihak tertentu ke website tersebut. Terkejut tahap gaban bila taip link aku, just TERHILANG 's' jeh kot, terus ke website !@#$% tuh!! So guys! Please ! Berhati-hati dengan setiap apa yang korang TERPERGI. Sama-sama kita kuatkan iman dan JANGAN SESEKALI mudah terpengaruh!

aishahKay :
أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ الله التَّامَّات مِنْ شَرِّ مَا خَلَق

Maksudnya : Aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada keburukan makhluk. (Riwayat Muslim)

..++Vlog Pertama Aku Hasilkan Bersama Umie++..

Assalammualaikum wr.wbrth & hai ! Kepada semua pembaca blogger yg aku sayang *dan2 jehh aku teross syg! haha :p* Kat sini, aku ade update sikit, tentang penghasilan video cakap2 *PERTAMA AKU BUAT! :D* bersama member aku UMIE aka team member aku utk project Hari Habitat Sedunia 2011. Jemput tengok ! :D
video
Inilah hasil edit'an aku yg pertama. 1 hari 1 malam aku x tido sebab nak siapkan . *aku mati2 igt cikgu nak project ni esok harinya. huhu. * sampai aku study PA * ade test * pon ala kadar jehh. huhu . Tapi, so far, aku berpuas hati walaupon x sehebat video2/ vlog yang lain. hehe. *as amatur, aku bangga ! haha * Thanks pada ummi, sebab da berjaya 'layan' kepala aku . :D hehe. and thanks sbb da bebel pasal kempen 3R dan penjanaan sisa kat dlm video aku ni. ^_^ dan thanks sekali lagi sebab da cover org sepatutnya. *wink ;) *
Jadi, aku akan teruskan usaha utk buat video utk Hari Merdeka tu pulak. Hope lagi bagus dr yg ni, *aku twu yg ni mcm low quality, tapi, jgn hina ckp gmbr x terang ! *aku marah-fara kadir pon marah sebab, aku gune
handycam beliau. haha. thanks FARA! :))* *x terang sebab lighting x baek, so, ape2 jelaa! aku x kesah :p*


aishahKay : bila tgk byk kali, "eyh! klakar jugak video ni.. :D" DAN... "comel jugak umie ni. hahaha! " :p

Sunday, August 7, 2011

..++Kau Hadir dalam Hidupku Buat Kali yg ke-2 ++..

Salam . Morning peeps! Huhu. Title entri aku poyo lebih . Macam ade yg special jehh . ngehh~ Xde ahh. Cuma, cuma, cuma Sad smile . Haihh. Aku kene ni haa!

Photo0583
saket mata. Sick smile. Haihh. ape lahh naseb . And benda ni myebabkan aku x pegi sekolah and terlepaz nak bljr addmath ! Disappointed smileHurmm . Bgn2 sahur jehh, aku rasa mata aku lain mcm. Macam, melekit gtuh. Then, kluar dr bilik, ha! hambekk ! Mak aku tegur ‘saket mata eah dek?’ . Perghh! dalam hati aku, “da dua kali, xkan kot ! Sleepy smile“ Aku mula lahh risau bagai, takott baiknya lambat cm yg lepaz. Then, aku letak ubt mata dgn hrpn bila aku bgn tdo 45minit lagi, mata aku baik n putih kuning cm biasa. Tapi, alangkah terkujatnya aku bilaa~

Photo0581
Ia tetap sama dan x berubah ! Crying face Arghh! Sah aku da kena saket mata! Aku sedih, tapi, xpelaa, mgkin ini dugaan Allah pd aku bulan puasa. Aku terima~ wuu

aishahKay : letak ubat mata bebyk, berkolah mata aku! Smile with tongue out

..++Kejohanan Olahraga dan Balapan++..

video
hahaha! tiap2 kali aku edit, aku tgk, mesti aku sendiri nak tergelak2! hahaa. adoii. ape ponn! nice job guys! :D hehehe. *sorry sound x bpe baik stelah di'convert kan. ngeh~ *


aishahKay : yg x bole blahh, Pengetua. adoii! haha ;p

Saturday, August 6, 2011

..++Pertandingan Mencipta Video Merdeka++..

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca blog yg tegar :p Hehehe.

Hari Jumaat lepas, time aku sebok2 nak kemas, nak g surau utk bt shoot yg ditugaskan oleh Ahmad,  tetbe dtg satu utusan ni. Dia bawa khabar utk semua pelajar sekolah. Chewahh! haha. Aku igt amenda.Ouh! Rupenya dia beritahu ade satu pertandingan. *KLIK ATAS* . Aku tetbe rasa teruja lahh nak join sebab, hadiah dia sangat menawan hati ku. Ahaks! Lumayan beb! Lagipon, padaku, ape salah nya mencuba n menguji kreativiti. Ye tak? HEHEHEE ! 
 
Tapi, Izat lahh x bole blah. Time aku cakap nak join jugak, ade dia cakap jangan. Hahaa! ape ahh izat ni! *Dia risau ke aku nak bt vid jugak? 0.o Ntahh. takott kot! hahaha!* Jgn risau laa dher! Ade idea, kite bole share what? Same2 ^_^. Hehe.
 
Bila da dpt tahu psl prtndgn ni, ape lagi. Balek aku start meng'google n buat research cket. Haa. Skali lagi aku terujaa. :D . And, timbul lahh segala macam idea kat benak aku ni. And segala mcm software edit video aku nak download. haha.  *lately ni, aku sgt berminat pada videografi, mgkn kerana hasil yg mgujakan aku. Klau nak edit2, haa~ duk berjam dpn laptop pon aku x kesah -sayang mata syahhh!-*

Ni jelaa. Aku harap, aku berjaya buat ^_^ . InsyaAllah. Okay laa. Aku blah dlu. Nanti aku update g. :) SALAM .


aishahKay : Syarat nak kene berkumpulan? HoHOO. aku xde geng lagi lahh. sape nak join? ^_^ Hee

Thursday, August 4, 2011

..++Al-Fatihah sebagai Penawar++..

Assalammualaikum wr.wbrth :)
Malam yg indah ni (skrg tgh pukul 11.07 mlm waktu Malaysia Selatan *suke hati aku jehh!* haha) nak share dgn pembaca blog yg budiman tentang kelebihan Surah Al-Fatihah. *Aku dpt sumber ni dr majalah Ujang 15 Jan 05. hehe. Kan aku da cakap, baca komik tu bagus, mcm entri yg lepas Dengar cakap aku baca komik !haha :D .
  • Bacakan sebanyak 41 kali di belakang orang yg menaiki pesawat. InsyaAllah akan selamat perjalannya.
  • Bacakan sebanyak 41 kali di waktu tengah malam. InsyaAllah akan dipermudah segala masalah yg sulit dan rumit utk diselesaikan.
  • Bacakan sebanyak 41 kali ke atas pesakit taun (kolera) dan hembuskan ke atasnya. InsyaAllah akan segera sembuh.
  • Bacakan 41 kali di antara solat sunat dan fardhu subuh selama 40 hari berturut-turut. InsyaAllah hasrat utk naik pangkat dimakbulkan.
  • Bacakan 41 kali di antara solat sunat dan fardhu subuh selama 40 hari berturut-turut tanpa kurang atau lebih. InsyaAllah akan memperolehi zuriat sekiranya mandul.
  • Bacakan sebanyak 7 kali kemudian ludahkan ke atas kapas lalu tampalkan pada kudis atau luka. InsyaAllah akan segera sembuh.

Ini antaranya lahh. Kalau nak twu lebih, Google lerr :p . Hee. *SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK*


aishahKay : cakap  ilebiu 100x boleh, xkan al-Fatihah 41x tak boleh kott . :p hehe . *Nak try jugak!* :)

Monday, August 1, 2011

..++Ramadhan Datang Lagi++..

Assalamualaikum wr.wbrth :)
Tahniah dan syukur alhamdulillah sebab kita berpeluang sambut Ramadhan lagi pd tahun ni :)  . Aku suke ! hehe. sbb dpt g terawih ^_^ . And, mesti bazaar2 ramadhan tahun ni berlambak2 kan? Maklom laa. Rezeki pon melimpah ruah bulan2 puasa ni. Hee. Ape pon, aku nak share cket dkt korg, kelebihan dan fadhilat bulan Ramadhan ni. Yuk! ^_^

Antara kebaikan yg terkandung dalam bulan mulia ini ialah :
  • Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
    • a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
    • b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
    • c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
    • d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
    • e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)
  • Sabda Nabi (s.a.w) : Bahawa pintu langit dan pintu syurga dibuka pada awal Ramadan hingga akhir malam Ramadan, tiap orang yang bersembahyang pada malamnya dituliskan baginya tiap satu sujud 1700 kebajikan, dibina rumah baginya di dalam  syurga daripada yaqut merah indah, baginya 70 pintu daripada emas yang bertatah yaqut permata yang merah, orang yang berpuasa pada awal Ramadan diampunkan segala dosanya  hingga ke akhir bulan Ramadan, dibinakan baginya tiap tiap hari sebuah mahligai di dalam syurga, mempunya 1000 pintu daripa emas, dan meminta ampun baginya 70 000 malaikat  dari pagi  hingga tenggelam matahari (Al Hadith)
Haa~ apa mcm? Best ke x best ape yg Allah SWT bagi? So, kita kene rebut and bersyukur dgn peluang yg dtg kali ni! :D Kalau korg nak twu lebih byk fadhilat bulan Ramadhan, KLIK SINI .
Semoga Ramadhan kali ini membawa beribu kebaikan pada diri kita. Selamat Beramal ^_^

aishahKay : pahala 10-700x ganda tuhh :DD. Sape xnak?? Aku pon nakkk!! :D